Breinmist of Brainfog 
Wat is het en wat kan je er tegen doen?

Herken je dat? Je wordt wakker met een hoofd vol watten. Eigenlijk kan je niet goed nadenken en zou je het liefst de hele dag onder de dekens willen liggen.

Een van de klachten die kunnen voorkomen voor of tijdens de overgang is: mist in je hoofd, concentratie stoornissen en een geheugen als een vergiet.
Ik weet dat ik dit zelf ooit had ervaren, waarbij ik het gevoel had alsof ik dronken was, ik was er wel, maar ook weer niet. Geluiden en prikkels kwamen echt binnen en ik was continue van alles kwijt en vergeten. Dat ik wel eens spullen kwijt ben, is bij mij wel bekend, dus ik ging niet gelijk denken:” oh, dit heeft te maken met mijn hormonen”.
Ik merkte wel dat alles een beetje teveel werd.
Het gevoel alsof je geleefd wordt en in de overlevingsstand staat.

Wat heeft dit met de overgang te maken?
Door de verandering in hormonen, afname van oestrogeen en progesteron maakt je lichaam minder pregnenolone aan, dit is belangrijk voor het geheugen.
Er kunnen ook andere oorzaken zijn zoals bijvoorbeeld je schildklier wordt trager , dit kan zeker leiden tot concentratie en geheugen stoornissen.
Maar ook wanneer je teveel stress hebt, dan gaat je bijnier teveel of juist minder cortisol aanmaken, dit kan weer leiden tot een vermindering van pregnenolone wat je nodig hebt voor het geheugen.
Ook kan teveel stress weer leiden tot bijnieruitputting.

Wat kan je daar aan doen?
Je kan met je voeding al veel aanpassen, zoals suikers beperken, niet veel tussendoortjes en het eten van de goede koolhydraten, zoals bijvoorbeeld zilvervliesrijst in plaats van witte rijst enz.
Maar ook te letten op de vetten, want door de juiste vetten te eten die omega 3 bevatten zoals bijvoorbeeld vis, zalm, makreel maar ook avocado en de juiste olijfolie. Dit is een belangrijke bron van oestrogenen.
Maar hoe verminder je je stress? En hoe gaat die mist uit je hoofd?
Vaak heeft brainfog te maken dat het tijd is om meer naar binnen te keren.
Je gaat maar door en je neemt niet de tijd om eens echt te voelen wat je wilt.
Tips om naar binnen te keren:
Probeer voor jezelf eens een klein dagboekje bij te houden en op te schrijven wat je doet op een dag.
Doe je teveel op een dag dan wat je eigenlijk aankan?
Hoe houd je focus?
Vaak voordat je hoofd mistig wordt, is er misschien wel iets gebeurd. Misschien voel je iets bij jezelf dat je iets doet tegen je gevoel in, of leef je niet zoals jij dat wilt.
Wat belangrijk is om te kijken naar de situatie en wat er gebeurde, was er een aanleiding waardoor er iets bij jou getriggerd werd en het mistig in je hoofd werd?
Heel vaak wordt er iets weg gedrukt wat eigenlijk gezien wilt worden, door dit op te schrijven kan je dichter tot jezelf komen.
Ga daarnaast proberen om een paar keer per week een wandeling te maken want zet je jezelf in beweging dan komt je brein ook in beweging.
Met het beoefenen van meditatie en mindfullness kan je echt gaan voelen en stilstaan.
Door dagelijks een meditatie te doen, kom je al meer tot jezelf.
Wil je hier meer over weten?
Of kan je wel wat meer tips gebruiken over de menopauze of overgang?
Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek
Lieve groet,
Jorien