Over EFT en EMDR wordt veel geschreven.

In deze tijd heerst er veel angst en onzekerheid. Het is daarom goed om voor jezelf te zorgen. Toch zijn de overeenkomsten en de verschillen niet altijd even duidelijk. Beide methoden zijn extreem efficiënt gebleken in het oplossen van traumatische ervaringen, angsten en emotioneel beladen situaties. In beide therapieën focus je op de emotie die je verwerkt wilt hebben.

EMDR maakt vervolgens gebruik van oogbewegingen

Bij EFT wordt er geklopt op de meridiaanpunten

Maar er zijn ook verschillen.

EFT en 20 meridianen

EFT richt zich op de 20 meridianen die zich in het menselijk lichaam bevinden.

Door het kloppen op de acupunctuurpunten en de affirmaties, het uitspreken van positieve bekrachtigingen, verdwijnt de negatieve lading en komt het energiesysteem weer in balans.

De blokkades die in het lichaam zijn opgeslagen verdwijnen en daardoor kan de chi (energie) weer stromen. Dit is gebaseerd op de wetenschappelijk theorie dat het fysieke lichaam emoties opslaat.

EFT Jorien Waanders

(klik op de afbeelding om deze te vergroten)

(klik op de afbeelding om deze te vergroten)

EMDR en oogbewegingen

EMDR doet in feite hetzelfde alleen werkt met oogbewegingen. Door deze bewegingen worden de emotie van de gebeurtenis losgekoppeld. Er wordt in de meeste gevallen niet gewerkt met affirmaties.

EFT is zelf toepasbaar

EFT kan je zelf thuis toepassen dat is met EMDR niet het geval.

Beide methoden zijn geschikt voor uiteenlopende klachten zoals traumatische ervaringen, laag zelfbeeld, stress en het overwinnen van angsten, zoals vliegangst. Als je de EFT-methode eenmaal kent, kan je in stressvolle situaties de emotie uit je lichaam halen door zelf op de meridianen te kloppen..

De geschiedenis van beide methodes.

EMDR is ontwikkeld door Francine Shapiro eind jaren ’80 om traumatische gebeurtenissen te verwerken.

EFT is opgericht door Gary Craig in de jaren ’90 en is vooral gebaseerd op de Thought Field Therapy (TFT)van Roger Callahan. Graig heeft deze TFT-methode aangepast en vermengd met ingrediënten van NLP en EMDR, hierdoor is er een geheel nieuwe methode gekomen.

Afkorting

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization an Reprocessing oftewel Oogbewegings desensibilisatie en herverwerken.
EFT is de afkorting van Emotional Freedom Technique. EFT staat ook bekend als tapping of Meridian tapping- methode.

Zacht vs hard

EFT is een zachte techniek, het gaat geleidelijk aan en in eigen tempo. EMDR kan nogal een boem-effect opleveren. Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van de klachten en van de cliënt. Uiteindelijk bereiken beide methoden hetzelfde doel, namelijk het verdwijnen van een negatieve lading.

Zelfhulp

Schuldgevoel, schaamte of je minderwaardig voelen, het gevoel van paniek of boosheid. Met EFT leer je zelf de drukpunten te stimuleren, waardoor de negatieve gevoelens zeer snel verminderen. EFT- therapie is een waardevolle aanvulling bij de behandeling van faal-, rij- en vliegangst. EFT kan zoals gezegd zelf worden toegepast.
EMDR is moeilijk om zelf toe te passen, terwijl je zelfs EFT telefonisch zou kunnen toepassen, is EMDR beperkt tot specifieke sessie door opgeleide professionals.

EFT of EMDR?

Als bovenstaande niet heeft geholpen om een beslissing te nemen, maak dan vrijblijvend een afspraak. Ik bespreek graag jouw twijfels en we kunnen altijd een sessie proberen om te kijken of het wat voor je is.