Vaak denken we pas dat we in de overgang zijn wanneer je dit merkt aan je maandelijkse cyclus, of wanneer je echt je eerste opvlieger krijgt.

Toch is het vaak zo dat dit proces al eerder begint, want jouw lichaam gaat veranderen maar ook in je hoofd gaan er dingen veranderen en dat kan soms al veel eerder.

Lees hier mijn verhaal…

Ik was 44 jaar en ik merkte dat ik af en toe dacht: ïk moet eruit breken”, ik ga op mezelf wonen, dan kan ik alles doen wat ik wil”, vervolgens een paar dagen later was dat gevoel weer helemaal weg.

Dan kwam er weer boosheid in me naar boven, had ik zin om ruzie te maken en later kwam er weer een soort gevoel van onzekerheid op ,zo gingen die stemmingswisselingen maar door.

Tot op een dag…BAM… ik kon niks meer, alleen maar huilen en ik moest er niet aan denken, om te gaan werken, ik wist niet waarom.

In die tijd werkte ik als purser  en ik vloog de hele wereld rond wat k altijd met veel plezier had gedaan.

 Het licht ging helemaal uit. Ik wilde alleen maar in bed liggen en niets meer doen.

 Als ik toen had geweten wat ik nu wist was het een stukje makkelijker geweest.

 

Het was een alarmfase RED waar ik in zat, het leek op een vorm van burn-out. Had ik dat niet zien aankomen? Achteraf waren er wel steeds van die opspringende gedachten die mij neerhaalden: schuldgevoel wat aan mij knaagde, onzekerheid, die ander kan dat veel beter, “zie je wel je hebt nooit gestudeerd” en zo ging het maar door.

Ik voelde mij nutteloos, onzeker, depressief en moe. Ja en dit zijn ook klachten die bij een burn-out voorkomen dus ik herkende het niet als een beginnende overgang.

Ook merkte ik aan mijn lichaam nog weinig verandering, maar dat kwam wel daarna.

Waar ik wel van baalde was, dat ik niet iets duidelijk aanwijsbaar had, zoals een gebroken been, hoe vervelend dat ook kan zijn, maar ik had mentale klachten, waardoor er bij mij ook een groot schuldgevoel was.

Ik moest met mezelf aan de slag, ik had dit nooit zo willen zien want ik leefde maar lekker door en het ging altijd goed, maar dit was een duidelijk signaal.

Eerst moest er oude ballast worden opgeruimd.

 Samen met een coach ben ik hiermee aan de slag gegaan, wanneer er genoeg vertrouwen en veiligheid is dan gooi je ook al je kaarten op tafel.

Alle gedachten die ik was gaan geloven over mezelf, gingen we aanpakken, van schuldgevoel tot onzekerheid en angst om te falen.

Want die boosheid en verdriet komen niet voor niets naar boven, vooral juist bij een verandering van levensfase zoals de overgang.

Het mooie hiervan is dat je eerst niet naar die donkere leegte wilt, maar als je daar eenmaal naar toe bent gegaan, valt er zoveel van je af.

Doordat ik het steeds weg duwde, was het alleen maar groter geworden.

Wanneer je hiermee aan de slag gaat, voelt je dit vaak ook letterlijk in je lichaam, je schouders en je kaken worden lichter en minder verkrampt en je gaat beter slapen zonder die malende mind.

Er komt meer acceptatie voor jezelf en je krijgt weer vertrouwen.

Het fijne was dat ik op mijn werk alle ruimte kreeg om mij weer goed te voelen. Wanneer je dit krijgt, hoef je je ook niet schuldig te voelen en dit helpt je zo goed in je genezingsproces.

Ik begon met wandelen, alleen in de natuur. Ik merkte dat hierdoor mijn energie terugkwam.

Daarnaast iedere dag tijd voor jezelf reserveren om iets te doen waar je blij van wordt, dit is al een begin voor jezelf om grenzen aan te geven.

Iedere dag proberen te mediteren en terugkijken op de dag, wat ging goed, waar word ik blij van?

Daarnaast ging ik kijken wat ik nog meer zou willen doen in dit leven.

Dit gaf mij weer heel veel nieuwe energie, ik wilde vrouwen zoals ik zelf had ervaren, begeleiden in deze fase van hun leven.

Dus ik schreef me in voor een coachopleiding en dat was de start voor een pad vol ontwikkeling en opleidingen.

Transformeren en begeleiden met onder meer zelfcompassie en mindfulness en technieken om je weer vrijer en lichter te voelen.

Achteraf had die hele fase van de overgang mij best veel gebracht, maar dat kan je pas achteraf zeggen.

En die overgangsklachten zijn die dan over? Niet alle klachten zijn gelijk over, maar wanneer er meer acceptatie voor is in plaats van weerstand, dan worden de klachten stukken minder.

Wil je hier meer over weten?

Geef je op voor een gratis sparringsessie van 30 minuten gericht op jouw hulpvraag