Leven zonder overtuigingen die je naar beneden halen: een humoristische en spirituele kijk

We hebben allemaal wel eens van die negatieve stemmetjes in ons hoofd die ons vertellen dat we niet goed genoeg zijn, dat we niet kunnen slagen of dat we niet waard zijn om gelukkig te zijn. Deze stemmen worden vaak gevormd door overtuigingen die we ons eigen hebben gemaakt, of die ons zijn opgelegd door anderen. Maar wat als ik je vertel dat je deze overtuigingen los kunt laten en een lichter leven kunt leiden?

Laten we eerst eens kijken naar enkele van de meest voorkomende overtuigingen die ons naar beneden kunnen halen:

 • “Ik ben niet goed genoeg”
 • “Ik kan het niet”
 • “Ik verdien geen succes of geluk”
 • “Ik moet perfect zijn om te slagen”
 • “Ik ben niet slim genoeg”
 • “Ik ben niet aantrekkelijk genoeg”
 • “Ik ben niet grappig genoeg om een humoristisch blog te schrijven”

Die laatste was van mij!!!

Maar serieus, deze overtuigingen kunnen ons echt in de weg zitten als het gaat om het bereiken van ons volledige potentieel en het leiden van een lichter leven.

Hoe kunnen we deze overtuigingen loslaten en ons leven transformeren? Hier zijn enkele tips:

 1. Erken dat deze overtuigingen slechts gedachten zijn en geen feiten. Vaak hebben we de neiging om deze negatieve stemmen als waarheid te beschouwen, maar ze zijn slechts overtuigingen die we onszelf hebben opgelegd of die ons zijn opgelegd door anderen. Herken dat deze overtuigingen niet noodzakelijkerwijs waar zijn en dat je ze kunt veranderen.
 2. Ga op zoek naar bewijs dat de overtuigingen onjuist zijn. Als je bijvoorbeeld denkt dat je niet slim genoeg bent, denk dan aan momenten waarop je je intelligentie hebt laten zien. Door jezelf te herinneren aan deze momenten, kan je beginnen in te zien dat deze overtuiging niet helemaal waar is.
 3. Stel jezelf voor wat er zou gebeuren als je deze overtuigingen loslaat. Zou je leven lichter en gemakkelijker zijn? Zou je meer kansen hebben om je doelen te bereiken en je dromen te verwezenlijken? Visualiseer hoe het zou zijn om deze overtuigingen los te laten en jezelf te bevrijden van de beperkingen die ze op je leggen.
 4. Neem kleine stappen om deze overtuigingen los te laten. Je hoeft niet meteen alle overtuigingen los te laten, maar begin met het veranderen van de manier waarop je tegen jezelf praat. Spreek positief en vriendelijk tegen jezelf en wees aardig voor jezelf zoals je zou zijn tegen een goede vriend.
 5. Geef jezelf toestemming om te falen. Veel van deze overtuigingen komen voort uit angst om te falen. Maar falen is niet het einde van de wereld. Het is juist een kans om te leren en te groeien. Wees niet te hard voor jezelf!

Ik hoop dat je hiermee alweer wat verder komt, een stukje inzicht en humor kan jou weer helpen en illustratie gemaakt door Yvonne Holzer, lieve groet Jorien