Voluit leven en doorbreek de schaamte

Één van de dingen die je kunnen blokkeren om voluit te leven is de emotie schaamte. Deze emotie kan gaan over iets van jezelf, over wie jij bent of wat je denkt over jezelf; je zelfbeeld. Of het is iets wat je hebt gedaan of nagelaten.

Schaamte beïnvloed je leven

Schaamte kan leiden tot faalangst en onzekerheid en het kan je dagelijks leven zeker beïnvloeden. Zo kan je schaamte hebben op geld of seksualiteit. Vaak heeft dat met jouw plaatje te maken hoe het zou moeten zijn of waar je niet aan voldoet. Wanneer je bewust wordt van deze diepe emotie kun je ook merken hoe vaak dit opsteekt.

Waar is jouw schaamte ontstaan

Ooit is dit ontstaan om jou te beschermen om niet volledig onderuit te gaan. Bijvoorbeeld als kind ooit uitgelachen, waardoor je bent gaan denken: ‘Dit nooit weer’ en iedere keer komt deze emotie weer voorbij wanneer jouw antenne iets vergelijkbaars denkt te voelen. Alleen ben je nu geen kind meer en helpt deze gedachte jou niet meer.

Diepe emotie

Schaamte is een diepere emotie en anders dan schuld of schuldig voelen. Een schuldgevoel kan je ook je leven meedragen maar dat heeft meer te maken met iets of iemand anders.

Schaamte is zo’n emotie die jou in de weg kan staan om stappen te zetten voor jezelf.

Stappen zetten om voluit te leven!

Het nut van schaamte

Soms kan schaamte ook best nuttig zijn want het kan een motivatie zijn voor verandering in gedrag of levensstijl. Door zelfreflectie wordt je aangespoord om te leren van je fouten.

5 tips voor het overwinnen van schaamte

  1. Leer vriendelijker naar jezelf te kijken, dit kan door zelfcompassie te ontwikkelen;
  2. Met mindfullness kan je ontdekken hoe je afstand kunt nemen van die gedachten en emotie;
  3. Vraag jezelf ook eens af: “is deze gedachte waar?”
  4. Negatieve gedachten omkeren naar een positieve affirmatie zoals: “Ik ben goed zoals ik ben”
  5. Zet af en toe humor in om meer te relativeren, neem jezelf niet te serieus.

 Schaamte en faalangst overwinnen?

Wil je je schaamte of faalangst overwinnen? Vraag mijn gratis ebook aan.

Daarnaast heb ik ook een meditatiebundel met 5 meditaties voor jou voor € 11,- om meer rust in je hoofd te krijgen, een positief gevoel over jezelf, beter slapen en meer zelfcompassie.

Deze mag je aanvragen via info@youareinbalance.com