Wat is dat toch met dat schuldgevoel?

Waarom loop je soms je hele leven met een ballast op je schouders, die je vaak zelf op je hebt genomen?

Laatst sprak ik met een client en zij kampte heel erg met schuldgevoelens.

Dit uitte zich vooral wanneer zij voor zichzelf iets wilde gaan doen, waardoor zij zich schuldig ging voelen naar haar kinderen, maar ook wanneer een vriendin het niet met haar eens was, of haar niet geloofde wanneer zij iets vertelde.

Ik vroeg haar hoelang ze dit gevoel al had en waar in haar lichaam zij dit voelde. Ze vertelde me dat ze vroeger veel in het ziekenhuis had gelegen als kind, waardoor ze altijd het gevoel had gehad dat ze iets moest goedmaken. Zij voelde vooral spanning in haar buik.

Gek is dat toch, dat je als kind al een bepaald overlevingspatroon ontdekt, ”ik moet iets goedmaken”, want dan vinden pap en mam mij lief. 

Lief, aardig gevonden willen worden, de pleaser, die heeft vaak last van schuldgevoel, want het is nooit goed genoeg.

Vooral als je daarnaast ook veel moet van jezelf.

Het kan letterlijk je dagelijks leven in alle beslissingen die je maakt, beïnvloeden.

Hierbij heb ik alvast een paar tips, hoe mee om te gaan.

1. Erken je gevoelens: In plaats van je schuldgevoel te negeren of te onderdrukken, erken het. Het is een teken dat je een sterke morele kompas hebt. Schuld kan je helpen te realiseren waar je waarde aan hecht.

2. Vergeving: Vergeef jezelf. Fouten maken is menselijk. Leer van je vergissingen en laat ze los. Probeer van elke ervaring iets positiefs te halen en jezelf niet te straffen.

3. Wanneer het jouw teveel bezig houdt, zoek hulp en ga ermee aan de slag.

Onthoud: schuldgevoel kan functioneel zijn als het je aanzet tot positieve veranderingen. Maar als het leidt tot zelfkritiek en stress, is het tijd om in te grijpen en hulp te zoeken.

En hoe ging het verder met mijn client? Zij ging stap voor stap de diepte met mij in, om te ontdekken hoe ze van dat schuldgevoel af kwam. Dat belemmerend gevoel wat haar tegen hield om voluit te leven!

Ze kreeg weer rust in haar leven en ze merkte dat het helemaal niet zo erg was, als iemand het niet met haar eens was of wat minder aardig vond.

Haar zelfvertrouwen was gegroeid en ze voelde dat haar leven totaal was veranderd. Van continue bezig te zijn met de ander, ging ze nu kiezen voor zichzelf en met volle teugen genieten van haar nieuwe vrijheid.

Ze ontdekte weer de liefde in zichzelf!

Wil jij ook hier meer over weten?

Neem contact op voor een “je zit nergens aan vast”, coach call.

Contact