‘De best bewaakte gevangenis bouwen wij voor ons zelf ‘

Gordon Livingstone

Vrijheid in je hoofd door minder belemmeringen

Ieder mens kan wel eens op een bepaald moment in je leven vastlopen. Maar wat weerhoudt iemand dan om het leven te leiden dat hij wilt leiden? Hoe kan dat dan toch dat je jezelf als het ware tegenhoudt? Welke gedachten spelen daarin mee? Hoe krijg je vrijheid in je hoofd?

Belemmeringen en hardnekkige overtuigingen kunnen, zonder dat je het zelf in de gaten hebt, de keuze die je maakt of je gevoel en gedrag steeds weer onnodig beperken. Het zijn vaak gedachten of ideeën met een sterke emotionele lading, die iemand over zichzelf heeft opgeworpen en vaak al zijn ontstaan in de kindertijd.

Gedachten met een emotionele lading

Deze overtuigingen kunnen te maken hebben met een gebrek aan veiligheid of vertrouwen. Bijvoorbeeld angst om je kwetsbaar op te stellen, of de overtuiging: “niemand is te vertrouwen”. Toch kan iedere overtuiging of belemmering ook iets opleveren. Vaak houd je met je gedrag onbewust iets in stand.

Ik doe het liever zelf

Kijk bijvoorbeeld naar de gedachte “ik doe het liever zelf’ want dan hou ik alles onder controle, zo gaf dit tot nu toe een gevoel van veiligheid in een bepaalde levensfase. Maar wanneer je bijvoorbeeld een leidinggevende bent, geeft dit geen vertrouwen aan je medewerkers en kom je zelf
om in het werk.

Ik ben niet de moeite waard

Ook de overtuiging die iemand over zichzelf heeft: ”ik ben niet de moeite waard”. Iemand die deze gedachte heeft, kan deze onbewust in stand houden. Zodat hij niet hoeft te presteren en daarmee ook niet hoeft te falen. Wanneer je dat zelf gaat inzien en weet hoe je dit zelf onbewust in stand houdt, kan je hieraan werken om dit op een positieve manier om te zetten.

Jouw valkuilen

Want veel overtuigingen hebben te maken met een valkuil. En wanneer je steeds in je denken wordt bevestigd van; zie je wel…. dan zijn het vaak starre en lastige gedachten die de valkuil bevestigen. Dit kan ook omgekeerd worden, je bent continue die situaties aan het vermijden die het gevoel van de
belemmerende overtuiging oproepen.

Hoe ga je hier mee om en hoe kan je dit omkeren?

  1. Allereerst is het belangrijk om bewust te worden van de gedachte en dat het geen werkelijkheid is, want alles valt te relativeren.
  2. Wat levert het je tot nu toe op? En hier zit de kern van de belemmering. Want onbewust saboteer je jezelf om stappen te zetten.
  3. Welke helpende overtuiging zou jou wel vooruit kunnen brengen? Bijvoorbeeld: Ik mag het ook wel eens rustig aan doen, je kan dit zelf tot een positieve affirmatie opschrijven en op een spiegel plakken.

Wanneer je gaat ontdekken dat je ook jouw belemmeringen en overtuigingen in kleine stapjes kan omkeren, dan ga je groeien op persoonlijk vlak.

Vrijheid in je hoofd door minder belemmeringen

Wil je hier meer over weten? Boek een vrijblijvende kennismaking voor Transformatie en kennismaking.

Mijn laatste blogs

In mijn blogs deel ik inzichten, tips en inspiratie om jou te ondersteunen op jouw reis naar persoonlijke groei en welzijn. Als coach geloof ik in de kracht van zelfontdekking en het overwinnen van persoonlijke uitdagingen.

Ontdek artikelen over zelfliefde, faalangst, het omgaan met stress, en seksualiteit. Mijn doel is om praktische en motiverende inhoud te bieden die je helpen om bewuste keuzes te maken en positieve veranderingen in je leven te creëren.

Verken, leer en groei mee op deze reis naar een evenwichtiger en vervullender leven. Heb je vragen of specifieke onderwerpen waarover je meer wilt lezen? Laat het me weten, en laten we samen bouwen aan jouw mooiste ik!

Vergroot je zelfliefde

Wanneer je  genoeg zelfliefde voelt, trek je de juiste mensen aan en vergroot je je zelfvertrouwen. Alleen het is niet altijd zo makkelijk om dit gelijk te voelen. Vaak vinden we er iets van of vinden we het lastig om dit te voelen. Het lijkt ook altijd dat er eerst...

Workshop ‘Van zelfkritiek naar acceptatie’

Workshop ‘Van zelfkritiek naar acceptatie’

Ben jij een ondernemende of leidinggevende vrouw die het lastig vindt wat anderen zeggen of denken van haar? Vind je het moeilijk om voor jezelf te kiezen of stel je steeds maar uit en houdt perfectionisme je in de greep? Veel piekeren, angst om niet goed genoeg te...

Schaamte overwinnen

Schaamte overwinnen

Voluit leven en doorbreek de schaamte Één van de dingen die je kunnen blokkeren om voluit te leven is de emotie schaamte. Deze emotie kan gaan over iets van jezelf, over wie jij bent of wat je denkt over jezelf; je zelfbeeld. Of het is iets wat je hebt gedaan of...