Wat kunnen we soms negatief over ons zelf denken! We zijn eerder geneigd om te kijken wat er allemaal fout ging, dan goed.

Vaak komen cliënten bij mij die last hebben van hun kritische stem, die maar de hele dag zegt wat ze allemaal moeten en wat er niet goed gaat. Dit kan vaak doorslaan in angst om het verkeerd te doen, toenemende onzekerheid en zelfs leiden tot een overspannenheid of een burn out.

Ooit is die stem in de kindertijd ontstaan, waarin je merkte door ernaar te luisteren, dan gaat het goed. Deze stem kon je ook behoeden voor gevaar, als dat er was. Nu is die stem niet meer nodig.

Zelfcompassie is dan een hele fijne tool, om meer verbinding met jezelf te maken.

Laatst had ik een client bij wie de kritische stem zo duidelijk aanwezig was, dat ze zich continue schuldig voelde, naar haar man en kinderen toe. Hierdoor kon ze niet echt genieten van haar gezin, ze moest van alles, het was nooit goed genoeg en ze had het idee dat haar angst weer overgebracht werd op haar kind.

Het schuldgevoel leidde tot toenemende onzekerheid en ze kon zich hierdoor helemaal niet ontspannen, dus haar stresslevel was ook erg hoog.

We zijn eerst aan de slag gegaan met Mindfullness oefeningen. Dit was eerst best even wennen, want ze stond steeds aan, dus ze mocht leren om haar Jaagmodus uit te zetten. Na een paar weken, merkte ze al een verschil, ze ging wat meer in de aandacht voor wat er was en een stuk acceptatie naar zichzelf.

Daarna begonnen we met Zelfcompassie oefeningen maar wat is Zelfcompassie eigenlijk?

Volgens ‘Kristin Neff’ schrijfster van het boek “Zelfcompassie,” hoort lijden en tekortschieten bij het leven en sta je nooit alleen, hierdoor ben je altijd verbonden met de ander.

Door meditatie en oefeningen tijdens de sessies kwamen er mooie inzichten uit:

De emotie, die er op dat moment is, mag er zijn.

Vriendelijkheid naar jezelf toewensen, wat heb je nodig?

Weten dat je niet alleen bent.

Hand op je hart oefening en alleen maar ademhalen, deze kan al heel erg helpen om stil te staan en te voelen.

Ze merkte dat ze steeds meer vertrouwen kreeg in zichzelf en echt ging luisteren naar wat zij graag wilde doen, in plaats van alleen maar moeten en zich schuldig voelen.

Het was mooi om te zien hoe de stress en de onzekerheid weg ging en zij door Zelfcompassie toe te laten in haar leven weer een positief gevoel over zichzelf had gekregen.

Wil je hier meer over weten? Je mag altijd contact opnemen voor een vrijblijvende sparringsessie