Zelfcompassie en zelfliefde

Zelfcompassie en zelfliefde, ik weet nog dat ik dat woord voor het eerst hoorde en ik dacht dat klinkt zooo suf! Wat heb je daar nou aan? Ik vond het altijd iets voor mensen die je vroeger soms zag, mensen met sandalen en sokken! Toch kwam er op een gegeven moment een periode dat ik merkte dat ik alles wat ik deed, steeds met een ” moeten” drive deed. Of het nu mijn werk was, sociale situaties of huishoudelijke taken. Ik voelde me vaak opgejaagd.
En het ging maar door, als ik thuiskwam van mijn werk als stewardess, was het eerste wat ik deed, de was. Zo snel mogelijk moest dat weer klaar zijn. Dus al had ik de hele nacht gevlogen, hup meteen weer door. Hetzelfde was met sporten, er zat zo’n moeten bij dat ik er niet meer zo van kon genieten en als ik niets deed, voelde ik mij weer schuldig en ja schuldig voelen is zo’n naar gevoel, dat wil je niet.

Vastlopen door te weinig zelfcompassie

Zo liep ik toch op een gegeven moment door alle stress die ik op mezelf had afgeworpen, helemaal vast. Ik kon niet meer genieten, ik was het verleerd.

Zelfcompassie coach

Toen kwam ik in contact met een coach, zij liet mij stap voor stap voelen, hoe je weer contact met jezelf maakt. Hoe je ontdekt wat je zelf wilt en niet omdat het zo zou horen. Ik wist toen niet eens meer wat ik zelf wilde want mijn hoofd stond zo los van mijn gevoel. Om echt bij jezelf te leren voelen, was voor mij een eyeopener, want niemand had mij verteld hoe dat moest.

Wat hebben we vroeger geleerd?

Dat leerde je niet thuis of op school, er werd altijd gezegd:”doe maar goed je best”, tja wat is goed je best doen? Ik kwam erachter dat ik door denderde om zo snel mogelijk alles gedaan te krijgen, in je huis, zoveel mogelijk afspreken met alle vrienden, want anders miste je weer van alles en op je werk zo snel mogelijk promotie te maken. Die promotie kwam niet meteen, misschien omdat ze mijn motivatie miste, want ik wilde het eerst, om een andere reden, dat het goed was voor mij (ego ding) en niet wat ik had te brengen voor de ander. Zo zie je maar, dat achteraf een afwijzing zo leerzaam kan zijn.

Leren voelen

Ik ontdekte door stil te staan en dat was voor mij echt heel lastig, te leren voelen. Door juist te voelen wanneer je het lastig vindt, niet weg te vluchten wat ik vaak deed, maar bijvoorbeeld juist op te schrijven wat er gebeurt. Zowel in je hoofd, maar ook in je lichaam. Als oefening ontdekte ik dat ik het lastig vond om 10 minuten de bodyscan te gaan doen en in het begin was ik blij als de tijd om was, maar later ontdekte ik dat het eigenlijk best fijn was. Je had daarna meer rust in je hoofd.

Zelfcompassie en aandacht voor jezelf

Zo kwam ik in contact met Zelfcompassie en Zelfliefde. Ik dacht altijd dat het heel narcistisch was of egoistisch om zo met jezelf bezig te zijn, maar juist die aandacht die je even aan jezelf geeft, maakt juist dat je echt bereikbaar bent, kan luisteren en echt contact maakt met de ander.

Emotional Freedom Techniques

Door EFT Emotional Freedom Techniques toe te passen kom je sneller tot de kern. Dit gebruik ik veel tijdens coaching sessies. En de kern zijn vaak de hardnekkige overtuigingen aanpakken die jou aanzetten om iets te blijven doen, waardoor je hard voor jezelf blijft en je stress groter wordt.
Overtuigingen die in de weg zitten, zijn bijvoorbeeld: Ik moet mijn best doen, want anders… ben je geen goede moeder, ben je lui, ben je niets waard. Daarnaast kunnen er nog emoties meespelen als:

  • Eenzaamheid;
  • Boosheid;
  • Schuldig voelen;
  • Angstig zijn.

Al deze triggers hebben juist aandacht en liefde nodig en dat is wat jij helemaal zelf kan doen. Dus: Zelfliefde is dat erg? Nee een gezonde dosis zelfliefde kan jou juist zoveel meer verder brengen. Je ontdekt wat je zelf echt wilt, of het nu een verandering is in je werk, relatie of iets anders in je leven.
Je voelt eerder of iemand of iets beter bij jou past en Zelfliefde geeft juist ruimte en rust in je hoofd.